• img1
  • img2
  • img3
  • img4
  • img5

Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη

Στα πλαίσια της υλοποίησης των στόχων της Αειφόρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του σχολείου, διοργανώνονται δράσεις στις οποίες συμμετέχουν όλα τα παιδιά του σχολείου, καθώς και δραστηριότητες από κάθε τάξη ξεχωριστά. Παράλληλα έχουν διαμορφωθεί εκπαιδευτικές γωνιές σε διάφορα σημεία του σχολείου που ενισχύουν τη μάθηση των παιδιών και συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του σχολείου.

Σχολική Χρονιά 2023-2024

Εβδομάδα των Δέντρων

Τα παιδιά του Στ΄1, φύτεψαν σε γλάστρες εποχιακά λουλούδια και τα τοποθέτησαν στον διάδρομο έξω από την τάξη τους.

Αφού μελέτησαν τον κύκλο ζωής ενός t-shirt και τα στάδια παραγωγής του, τα παιδιά των Ε΄ και Στ΄ τάξεων, έφεραν στο σχολείο παλιές φανέλες τις οποίες μετέτρεψαν σε τσάντες και τις διακόσμησαν με συνθήματα προστασίας του περιβάλλοντος. Οι τσαντούλες ετοιμάστηκαν στο μάθημα των Αγγλικών και στο μάθημα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Ομιλία για τα δάση της Κύπρου και γνωριμία με δέντρα του Δασικού Πάρκου Πολεμιδιών για τα παιδιά των Στ΄ τάξεων. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από λειτουργό του Τμήματος Δασών για τα σημασία των κυπριακών δασών και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. 

Έκθεση έργων τέχνης των παιδιών και έκθεση διαφόρων εργασιών. Εξαιρετικές δουλειές από τα παιδιά όλων των τάξεων. Ευχαριστούμε πολύ τους γονείς που παρευρέθηκαν.

Kόψαμε τα λαχανικά μας και τα παιδιά του Στ'3 ανέλαβαν την πώλησή τους! Φρέσκα μαρούλια και κρεμμυδάκια χωρίς λιπάσματα, φυτοφάρμακα και χημικά. Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Δημήτρη για τη βοήθεια.

Tα παιδιά των Δ' τάξεων έκαναν δεντροφύτευση στο γειτονικό μας πάρκο στην οδό Βέροιας. Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Λεμεσού για την παραχώρηση 20 δέντρων, για το άνοιγμα των λάκκων και για όλη τη βοήθεια. Ευχαριστούμε τον κ. Κώστα Γιάλλουρο, πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας και Περιβάλλοντος του Δήμου Λεμεσού που μας τίμησε με την παρουσία του. Τα παιδιά τραγούδησαν, είπαν τσιαττιστά, ετοίμασαν όμορφα συνθήματα. Ευχαριστούμε και τους γονείς των παιδιών που παρευρέθηκαν και βοήθησαν στη δεντροφύτευση.

Στα πλαίσια της Εβδομάδας των Δέντρων, τα παιδιά του Στ'1, μελέτησαν τις θεραπευτικές ιδιότητες του βασιλικού, έφεραν στο σχολείο φρέσκο βασιλικό και ετοίμασαν μπουκαλάκια με σχετικά γνωμικά, φράσεις, αποφθεύγματα. Ο βασιλικός είναι χαρακτηριστικό αρωματικό φυτό της κυπριακής αυλής. Τον συναντάμε συχνά σε σπίτια και κήπους και το άρωμά του ξεχωρίζει. Τα παιδιά έχουν εντοπίσει και σε λογοτεχνικά κείμενα την ύπαρξη του βασιλικού, στα πλαίσια του γλωσσικού μαθήματος.

Μάζεμα πορτοκαλιών.

Όπως κάθεχρόνο, έτσι και φέτος, τα παιδιά μάζεψαν τα πορτοκάλια από την πορτοκαλιά του κήπου μας και τα μοίρασαν στα παιδιά στις τάξεις, για να τα φάνε ή για να φτιάξουν χυμό.

Black Friday. Παιδιά και εκπαιδευτικοί ενημερώνουν για την αειφόρο κατανάλωση, για την υπεύθυνη και απολύτως αναγκαία κατανάλωση. Παιδιά Στ΄ και Ε΄ τάξεων στέλνουν τα μηνύματά τους πάνω σε shopping bags και μοιράζοντας ενημερωτικό φυλλάδιο.

Φυτεύουμε και φέτος λαχανικά. Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, τα παιδιά των Στ΄ τάξεων με τη βοήθεια των δασκάλων τους, του Β.Δ. κ.Μάριου Γεωργίου και του κ.Δημήτρη, φύτεψαν 250 μαρούλια και 100 κρεμμυδάκια. Αναμένουμε οι βροχές που θα ακολουθήσουν να μεγαλώσουν γρήγορα τα λαχανικά μας.

Ο βοτανόκηπος του σχολείου μας εμπλουτίζεται! Τα παιδιά των Δ΄ και Ε΄ τάξεων με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των δασκάλων τους, του Β.Δ. κ.Μάριου Γεωργίου και του κ. Δημήτρη, τη Δευτέρα 6/11/23, φύτεψαν βότανα και αρωματικά φυτά.

Μελέτη πεδίου στην αυλή του σχολείου. Εντοπίζουμε στοιχεία που μας αρέσουν και θέλουμε να τα διατηρήσουμε και στοιχεία που δεν μας αρέσουν και πρέπει να βελτιωθoύν ή να τα αλλάξουμε.

Συνεχίζουμε και φέτος την ανακύκλωση υλικών στο σχολείο μας.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ

Συμμετέχουμε στην εκστρατεία του οργανισμού ΑΝΑΚΥΚΛΟΣ «Όλη η Κύπρος μαζεύει και προσφέρει».Κάθε Παρασκευή 7:30π.μ.-7:45π.μ., μπορείτε να αφήνετε στον φύλακα του σχολείου ή τα ίδια τα παιδιά να μεταφέρουν στα μεγάλα κιβώτια έξω από την αίθουσα Αγωγής Υγείας του σχολείου τα ακόλουθα: Ρούχα και ζευγαρωμένα παπούτσια, ανδρικά, γυναικεία και παιδικά, Λευκά είδη, όπως κουρτίνες και σεντόνια, Τσάντες (γυναικείες, σχολικές κτλ.), Ζώνες.

 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ

Στη γραμματεία του Σχολείου υπάρχει ειδικός κάδος, στον οποίο συγκεντρώνονται άδειες μπαταρίες. Τις μπαταρίες συλλέγει από το σχολείο η Εταιρεία Αφή Α.Ε., σε τακτά χρονικά διαστήματα. Συγκεντρώνουμε όλες τις φορητές μπαταρίες από ραδιόφωνα, κασετόφωνα, φορητές συσκευές ήχου, παιχνιδομηχανές, κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, φακούς, ρολόγια,  βιντεοκάμερες, τηλεχειριστήρια κλπ.

 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΛΑΔΙΟΥ

Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα «Τηγανοκίνηση» του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ. Κάθε Παρασκευή 7:30π.μ.-7:45π.μ., μπορείτε να αφήνετε στον φύλακα του σχολείου ή τα ίδια τα παιδιά να μεταφέρουν έξω από την αίθουσα του βοηθητικού προσωπικού του σχολείου μας, στο ισόγειο, τα εξής: οποιαδήποτε φυτικά λάδια μετά το τηγάνισμα, τον φούρνο (ψητό), σαλάτα, κλπ. Αφού πρώτα κρυώσουν τα μεταγγίζουμε σε ένα οποιοδήποτε ανθεκτικό, άδειο, καθαρό δοχείο οποιουδήποτε μεγέθους βολεύει (νερού, γάλακτος, λαδιού, κλπ).

Σχολική Χρονιά 2022-2023

Πώληση λαχανικών

Την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023, τα παιδιά των Ε΄ τάξεων είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν φρέσκα μαρούλια από τον κήπο του σχολείου.

Ο κήπος μας την άνοιξη

Ο κήπος του σχολείου μας, μετά από συστηματική δουλειά τριών χρόνων έχει πάρει μια νέα όψη με φυτά και δέντρα που έχουν πλέον μεγαλώσει και ειδικά την άνοιξη είναι πανέμορφος.

https://youtu.be/cDAVN2RCRlU

Η ώρα της γης

Το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023, εκατομμύρια πολίτες σε περισσότερες από 190 χώρες  μετατρέπουν αυτά τα 60 λεπτά σε εκατομμύρια ώρες δράσης και ευαισθητοποίησης και  στρέφουν τους παγκόσμιους προβολείς στον διπλό κίνδυνο της απώλειας της φύσης και της κλιματικής αλλαγής. Τα παιδιά του σχολείου μας στέλνουν το δικό τους μήνυμα για αλλαγή των καθημερινών μας συνηθειών που θα βοηθήσουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής μας και θα διασφαλίσουν το μέλλον του πλανήτη μας.  

https://www.youtube.com/watch?v=YTYoB9f_34A

Εβδομάδα του δέντρου

Στα πλαίσια της εβδομάδας του δέντρου, οργανώθηκαν διάφορες δραστηριότητες εντός και εκτός τάξης. Τα παιδιά συμμετείχαν σε φυτεύσεις λαχανικών και λουλουδιών, ζωγράφισαν για την προστασία των δασών, γνώρισαν τα δέντρα της αυλής του σχολείου, μελέτησαν σχετικά βιβλία, κατέγραψαν τις ανάγκες των δέντρων, μελέτησαν τον κύκλο ζωής προϊόντων που παράγονται από τα δέντρα.

Μάζεμα των πορτοκαλιών από την πορτοκαλιά του σχολείου μας. Τα πορτοκάλια που μαζεύτηκαν, έγιναν χυμός στο μάθημα της Αγωγής Υγείας και τα υπόλοιπα μοιράστηκαν στα παιδιά του σχολείου.

Πώληση των λαχανικών που καλλιεργούνται στο λαχανόκηπο του σχολείου. Τα παιδιά του Στ΄3 ανέλαβαν το κόψιμο των λαχανικών και την πώλησή τους στα παιδιά των Δ΄ τάξεων. Συγκεκριμένα, πωλήθηκαν μαρούλια, κρεμμυδάκια φρέσκα, κουλούμπρες, ραπανάκια και λάχανα. Όλα καλλιεργούνται χωρίς χημικά και χωρίς λιπάσματα. Με τα έσοδα από την πώληση των λαχανικών, θα αγοραστούν νέα φυτά για το λαχανόκηπο.

Εκπαιδευτική αξιοποίηση των περιβαλλοντικών πινακίδων στον Α΄ όροφο του σχολείου. Κάθε πινακίδα έχει στόχο να προβληματίσει τα παιδιά για περιβαλλοντικά ζητήματα, για τις αιτίες που τα προκαλούν και για τους τρόπους επίλυσής τους. Έχουν σχεδιαστεί φύλλα εργασίας για να βοηθήσουν τα παιδιά να εντοπίσουν καλύτερα τις διαστάσεις κάθε περιβαλλοντικού ζητήματος.

Μαζεύουμε τις ελιές από τον κήπο του σχολείου μας. Οι ελιές φυτεύτηκαν στον κήπο του σχολείου πριν από δύο χρόνια. Φέτος, για πρώτη φορά μαζεύουμε τις ελιές, τις οποίες στη συνέχεια θα αξιοποιήσουμε στο μάθημα της Αγωγής Υγείας για να παρασκευάσουμε ελιόπιτες.

Εγκαίνια του σχολικού μας κήπου

Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022, τελέστηκαν τα εγκαίνια του σχολικού μας κήπου από τον πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού κ. Ντίνο Έλληνα.

Φυτεύουμε λαχανικά στο λαχανόκηπο του σχολείου μας

Σχολική Χρονιά 2021-2022 

Κυνήγι Πράσινου θησαυρού (Εβδομάδα Πρασίνου)

Μελετούμε παροιμίες που έχουν σχέση με δέντρα (Εβδομάδα Πρασίνου)

Φύτεμα εποχιακών λουλουδιών σε γλάστρες (Εβδομάδα Πρασίνου)

Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, μαζεύουν τα λαχανικά και οργανώνουν "κατάστημα πώλησης λαχανικών".

Οι μικροί κηπουροί του Τσιρείου Δημοτικού, φυτεύουν λαχανικά!

Ο δικός μας βοτανόκηπος                                                                                                                      

Μαζεύουμε τα πορτοκάλια από τον κήπο μας και φτιάχνουμε χυμό                                                                  

Σχολική Χρονιά 2020-2021

               

1η σοδειά από το λαχανόκηπο μας - Πώληση λαχανικών